İklim gizemini anlamak için milyonlarca yıllık buzulu eritecekler

Antarktika’dan Elde Edilen Çekirdeklerle Geçmişe Yolculuk

Bir grup İngiliz araştırmacı, Dünya’nın iklim tarihini 1,5 milyon yıl öncesine kadar olan bölümüne ışık tutmayı hedefleyen iddialı bir çalışmaya imza atıyor. Ekip, Dünya’nın en eski buzlarından bazılarını eriterek, içlerinde saklı bilgilere ulaşmayı planlıyor.

İngiliz Antarktika Araştırması’ndan bilim insanları, Cambridge’deki laboratuvarlarında geçen yedi hafta boyunca 1,5 milyon yıllık Antarktika buz çekirdeklerini kademeli olarak eriterek, toz, volkanik kül ve hatta tek hücreli algler gibi malzemeleri ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu materyaller, Dünya’nın eski iklimi hakkında önemli ipuçları taşıyor ve sera gazlarının geçmişteki etkileri hakkında yeni bilgiler sunabilir.

Bilim insanları, insan kaynaklı emisyonların gezegenimizin geleceğini nasıl etkileyebileceğini anlamak amacıyla da bu çalışmayı yürütüyor. Ancak ana gizem, 800.000 ila 1,2 milyon yıl önce meydana gelen ani buzul değişimleri. Bu değişimlere neden olan detayların buzul çekirdeklerinde saklı olabileceği düşünülüyor ve bu gizemli döneme “Orta Pleistosen Geçişi” adı veriliyor.

Buzul Çağlarına Yolculuk

2004 yılında yapılan Antarktika buz çekirdeği analizi, son 800.000 yılda Dünya’nın iklimi ile atmosfer gazları arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermişti. Gezegen, 100.000 yıllık döngülerle sıcak ve soğuk dönemler yaşamıştı.

Yeni çalışma, daha detaylı ve kesin analizler yapılmasına olanak sağlayacak veriler sunabilir mi? Bekleyip göreceğiz.

Related Posts

Bilim adamları imkansız denilen zaman kristalini gerçeğe dönüştürdü

Geleneksel kristaller, atomların uzayda düzenli bir yapı oluşturmasıyla bilinir. Nobel ödüllü fizikçi Frank Wilczek’in 2012’de ortaya attığı fikir ise bu düzenin zaman boyutunda da tekrarlanabileceği yönündeydi. Wilczek’in “zaman kristali” konsepti …

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

Google Android ayarlarında yeni dönem

Google, Android 16 QPR1 beta güncellemesiyle Pixel cihazlara özel olarak Android System Intelligence ayarlarını baştan sona yeniledi. Material 3 Expressive tasarımı, Now Playing, At a Glance, Live Translate, Apps in Search ve Live Captions gibi …

CERN’de tarihi deney: Bu iki madde ilk kez çarpıştırılıyor! Peki ama neden?

CERN’de bulunan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında, tarihte ilk kez Proton ve Oksijen çarpıştırıldı. Yeni çarpışmayla başlayan bu sürecin evrenin sırlarına ışık tutması bekleniyor.

İnsansız deniz Aracı PİRANA’dan gövde gösterisi

TCG ANADOLU’dan kalkan İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar TB-3 ile entegre şekilde kumanda edilen MKE PİRANA Kamikaze İnsansız Deniz Aracı (İDA), hedefi tam isabetle vurdu. Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. tarafından geliştirilen ve Deniz Kuvvetleri …

Kuzey Denizi’nin sırrı! Dalga devrimi

İskoçya, yenilenebilir enerji alanında dev bir adım atarak dünyanın en büyük dalga tarlası projesini hayata geçirdi. Kuzey Denizi’nin güçlü dalgalarını enerjiye dönüştürmeyi hedefleyen bu iddialı proje, küresel enerji sektöründe çığır açmaya …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir