Proje kapsamında 12 senede 2 bin çiftçiye sürdürülebilir tarım uygulamaları hakkında eğitimler verildi ve 4 bin 500 çocuğa ulaşıldı. Ayrıca, 12 senede yapılan uygulamalarla Antep Fıstığı’nda verim tam 2.5 kat arttı. Araştırmalar 2011 yılından beri projeden yararlanan çiftçilerin yüzde 91’inin “yok yılı” olarak tabir edilen senelerde yaşanan verim düşüşlerini artık daha az yaşadıklarını ve her yıl ürün alabildiklerini gösteriyor. 2014’te projeye dahil olan çiftçilerin ise yüzde 61’i her yıl ürün elde ettiğini ifade ediyor.
ONARICI TARIM
Nestle’nin davetiyle katıldığımız Gazintep’in Barak Ovası’ndaki fıstık bahçelerinde projeyle ilgili son durumu Nestlé Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Sungu’dan aldık. Sungu, “12 yıl önce ‘Fıstığımız Bol Olsun’ için yola çıkarken iklim değişikliğinin etkilerini bu kadar net hissetmesek de öngörüleri takip ediyor, planlarımızı buna göre yapıyorduk. Bugün iklim değişikliği gıdanın geleceği için ciddi bir risk haline gelirken Nestle, 2030’a kadar tarımsal kaynaklarını yüzde 50’sini onarıcı tarım yoluyla elde etmeyi taahhüt ediyor. 500 binden fazla çiftçi ve 150 bin şirket tedarikçisi de dahil olmak üzere tüm paydaşlarımızla hareket ediyoruz” dedi.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise, “Proje hazırlık çalışmalarımızda Türkiye’de Antep Fıstığı bahçelerindeki verimin çok düşük olduğunu gördük. 2012 yılında yaptığımız araştırmaya göre; dünyadaki Antep fıstığı alanlarının yüzde 35’ine sahip olan Türkiye, yüzde 38’lik orana sahip İran’ı takip ederek 2’nci sırada yer alıyordu. 2022 yılı verilerine göre de Türkiye’nin toplam Antep fıstığı üretiminde Gaziantep toplam üretimin yüzde 23’ini karşılarken, Şanlıurfa ise yüzde 45’ini karşıladı” bilgisini verdi.