Dış ticarette tuhaf denge: Artış var, getiri yok! Mahfi Eğilmez nedenini açıkladı

Mahfi Eğilmez: Dış Ticaret ve İhracatta Miktar Artışı Yaşanıyor

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini sık sık paylaşıyor. Son olarak dış ticaret konusuna odaklanan Eğilmez, ihracatta yaşanan miktar artışına dikkat çekti.

İhracatta Miktar Artışı ve Birim Fiyatlar

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında ihracatta miktar artışı yaşandığını ancak birim fiyatların sabit kaldığını vurguladı. Eğilmez, ihracat ve ithalat arasındaki fiyat farkına dikkat çekerek, ithalat birim fiyatlarının daha hızlı arttığını belirtti.

Eğilmez’e göre, ihraç edilen ürünler genellikle orta ve düşük teknolojiye sahip mallardan oluşuyor. Bu durumda, Türkiye’nin ihraç mallarına düşük fiyatlarla satış yapması ithal edilen malların karşısında daha güçlü durmasını sağlıyor.

Dış Ticaret Dengesi ve İthalatta Azalma

Eğilmez, son yıllarda dış ticaret dengesindeki açığın tekrar arttığını söyledi. Bunun nedeninin, büyümenin potansiyel seviyenin altında kalması ve ithalatın azalması olduğunu aktardı. Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin olumsuz çalıştığına değinen Eğilmez, önemli bir veriyi paylaştı.

2013-2025 dönemine odaklanan Eğilmez, ihracat miktarının yüzde 66,4 arttığını ancak birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini belirtti. Buna karşılık, ithalat miktarının yüzde 21,9 arttığı bu dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 oranında arttığını açıkladı.

Dış Ticaretteki Gelişmelerin Temel Nedenleri

Dr. Eğilmez, dış ticaretteki bu gelişmelerin temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin ihraç mallarının genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler olmasından kaynaklandığını açıkladı. İthal edilen ürünlerin ise daha yüksek teknoloji içeriğine sahip ve uluslararası markalar tarafından üretilen mallar olduğunu belirtti.

Eğilmez’e göre, Türkiye’nin dış ticaretteki dengesizliklerle başa çıkabilmesi için, daha yüksek katma değerli ürünler üretmesi ve ihraç etmesi gerekiyor.

Related Posts

Mağazadan alışverişte yeni düzenleme yolda

Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağıyla, doğrudan satışlarda tüketicilere hiçbir gerekçe göstermeden 30 gün içinde cayma hakkı tanınacak.

BBVA, dolar/TL tahminlerini korudu: 2025 ve 2026 beklentisi ne oldu?

BBVA, dolar/TL tahminlerini korudu: 2025 ve 2026 beklentisi ne oldu?

TÜSİAD Başkanı Turan: Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, en acil ihtiyaç; o günkü dünya bugünkünden farklıydı

“Küresel ortamda kartlar yeniden dağılırken, Türkiye’nin stratejik çıkarları, AB ile ilişkilerin ilerlemesine işaret ediyor”

SGK’dan adınıza para yatmış olabilir: e-Devlet’ten kontrol edin

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mevzuat çerçevesinde çalışanlar, işsizler, ev hanımları, işverenler ve anneler gibi farklı gruplara çeşitli ödemeler yapmaktadır. Bu ödemelerin bazıları için başvuru yapılması gerekirken, bazıları otomatik olarak hesaplara yatmaktadır. SGK’nın sunduğu ödemelere dair tüm bilgilere ise e-Devlet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilir.

18 yılda 18 milyon kitap karne hediyesi

Türkiye İş Bankası, “Karneni Göster, Kitabını Al” kampanyasını 18. kez düzenliyor. Bu yılki kampanyayla birlikte şimdiye kadar öğrencilere ulaştırılan kitap sayısı 18 milyonu aşmış olacak.

Piyasalarda gün sonu: Altının kilogram fiyatı, yüzde 0,2 artışla 4 milyon 230 bin lira oldu

Piyasalarda gün sonu: Altının kilogram fiyatı, yüzde 0,2 artışla 4 milyon 230 bin lira oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir