Hatırlamak için yeni umut: Bu test her şeyi değiştirebilir!

Phospho-Tau217 Biyobelirteci, Alzheimer Riskini Erken Evrelerde Belirlemede Etkili

Hospital del Mar Araştırma Enstitüsü ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi’nden (BBRC) araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, Alzheimer riskini belirlemek için kullanılan ‘phospho-tau217’ biyobelirtecinin hastalığın erken evrelerinde dahi etkili olduğunu ortaya koydu.

Toplam 1,767 kişinin verilerini inceleyen araştırmacılar, bu biyobelirtecin Alzheimer hastalığının erken belirtileri gösteren bireylerde doğru sonuçlar verdiğini gösterdi. Bu gelişme, hastalığın erken evrelerinde dahi doğru teşhis konulmasını sağlayarak daha ileri ve maliyetli testlere ihtiyaç olup olmadığını belirlemede önemli bir adım olarak nitelendirildi.

Hospital del Mar ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi’nden Dr. Marc Suarez-Calvet, çalışma hakkında yaptığı açıklamada, “Bu gelişme, Alzheimer hastalığının erken evrelerinde kimlerin daha ileri testlere ihtiyaç duyduğunu belirlememize yardımcı olabilir” dedi. Suarez-Calvet, ‘P-tau217’ biyobelirteci seviyelerine dayalı olarak yapılan testin, farklı eşik değerleri belirlediğini ve bu seviyeler arasında kalan bireylerin ek testlere yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak, biyobelirteç sonuçlarının her zaman uzman bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmesi gerektiğini de ekledi.

Yapılan çalışmalar, phospho-tau217 biyobelirteci sayesinde Alzheimer teşhisinde maliyetlerin düşebileceğini ve mevcut yöntemlere kıyasla yüzde 60 ila yüzde 81 arasında tasarruf sağlanabileceğini gösterdi. Ancak, testin klinik uygulamalarda tam anlamıyla kullanılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kuru göz hastalığında steroid kullanımına dikkat

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, kuru göz hastalığında, sorunun nedenine göre kişiye özel tedavinin şart olduğunu belirtti.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Uykusuzluk mu, uyku eksikliği mi?

Uykusuzluk ve uyku eksikliği aynı şey değildir. Yatakta dönüp durmak da, hiç yatmamak da bedeni aynı ölçüde tüketir. 50 yaş üstünde uykunun süresi kadar kalitesi de düşüyor. Uyandığınızda yorgunsanız, uyuyor olmanız yetmez. Hâlâ uykusuzsunuzdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir