Hizmet ihracatında çıta yükseltiliyor

EKONOMİ SERVİSİ – HİB Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye İhracatçıları Birliği (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve çok sayıda iş insanının katıldığı, 54 firmanın ödüllendirildiği törende konuşan Bakan Bolat şunları kaydetti:

“2022 yılında ekonomimiz yüzde 5 buçuk oranında büyürken mal ve hizmet ihracatımız bu büyümenin yarısı kadar pozitif bir katkı yapmıştır. Böylece ihracat büyümenin itici gücü olmaya devam etmiştir. 2022 yılında tarihi rekor olarak 254 milyar 200 milyon dolarlık bir mal ihracatına ve 89 milyar dolarlık bir hizmet ihracatına ulaşmıştık. Dünya ile kıyasladığımızda son 10 yılda dünyada hizmet ihracatı yıllık ortalama yüzde 4 buçuk büyümüş. Türkiye’de ise hizmetler ihracatı yıllık ortalama yüzde 7,3 oranında büyümüş. Demek ki dünyadan daha hızlı büyüdük.” 

Hizmet ihracatının 2021’de 61.5 milyar dolar, 2022’de 89 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bolat şöyle devam etti:

Pay ikiye katlanacak

“Dünyadaki payı da yüzde 1,3’e yükseldi. Dünyada hizmetler ihracatı yıllık 7 trilyon dolar civarında. Malların ihracatı ise 25 trilyon dolar civarında. İşte bu küresel rakamlar içinde paylarımızı artırmaya çalışıyoruz. Mal ihracatında 25 trilyon dolar içinde 255 milyar dolarla payımızı yüzde 1,03’e yükselttik. Ama hedeflerimiz büyük. İnşallah 2028’e kadar malların ihracatı için de dünyadaki payımızı yüzde 1,20’ye, ve 375 milyar dolar toplam ihracata, mal ihracatına, hizmetler ihracatında da 200 milyar dolarlık bir mutlak hedefe ve bunun da dünya hizmetleri ihracatındaki payını yüzde 2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir