Antarktika’dan Elde Edilen Çekirdeklerle Geçmişe Yolculuk
Bir grup İngiliz araştırmacı, Dünya’nın iklim tarihini 1,5 milyon yıl öncesine kadar olan bölümüne ışık tutmayı hedefleyen iddialı bir çalışmaya imza atıyor. Ekip, Dünya’nın en eski buzlarından bazılarını eriterek, içlerinde saklı bilgilere ulaşmayı planlıyor.
İngiliz Antarktika Araştırması’ndan bilim insanları, Cambridge’deki laboratuvarlarında geçen yedi hafta boyunca 1,5 milyon yıllık Antarktika buz çekirdeklerini kademeli olarak eriterek, toz, volkanik kül ve hatta tek hücreli algler gibi malzemeleri ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu materyaller, Dünya’nın eski iklimi hakkında önemli ipuçları taşıyor ve sera gazlarının geçmişteki etkileri hakkında yeni bilgiler sunabilir.
Bilim insanları, insan kaynaklı emisyonların gezegenimizin geleceğini nasıl etkileyebileceğini anlamak amacıyla da bu çalışmayı yürütüyor. Ancak ana gizem, 800.000 ila 1,2 milyon yıl önce meydana gelen ani buzul değişimleri. Bu değişimlere neden olan detayların buzul çekirdeklerinde saklı olabileceği düşünülüyor ve bu gizemli döneme “Orta Pleistosen Geçişi” adı veriliyor.
Buzul Çağlarına Yolculuk
2004 yılında yapılan Antarktika buz çekirdeği analizi, son 800.000 yılda Dünya’nın iklimi ile atmosfer gazları arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermişti. Gezegen, 100.000 yıllık döngülerle sıcak ve soğuk dönemler yaşamıştı.
Yeni çalışma, daha detaylı ve kesin analizler yapılmasına olanak sağlayacak veriler sunabilir mi? Bekleyip göreceğiz.