Nanoteknolojide devrim: Mikroskobik su ayılarına dövme yaptılar

Nanoteknolojide Devrim: Mikroskobik Su Ayılarına Mikro Dövme Yapıldı!

Danimarka Teknik Üniversitesi’nden optik mühendisi Ding Zhao, “Bu teknolojiyle sadece tardigradlara değil, bakteriler gibi farklı canlılara da mikro desenler kazıyabiliyoruz” açıklamasında bulundu. Bu başarı, yaşayan organizmalar üzerinde yüksek çözünürlüklü desenler oluşturma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Araştırmacılar, bu işlemi gerçekleştirebilmek için “buz litografisi” adı verilen bir tekniği uyarladı. Normalde yüzeylere elektron ışını ile desen kazınırken, doğrudan uygulanan ışın yüzeyde zarar ve kirlilik oluşturabiliyor. Ancak çok ince bir buz tabakası kullanılarak bu sorun önlenebiliyor ve 20 nanometreden küçük desenler oluşturulabiliyor.

Deneylerde, tardigradlar önce çevresel olumsuzluklara dayanmak için girdikleri “kriptobiyoz” durumuna sokuldu. Ardından, her biri karbon-kompozit bir kağıt üzerinde -143°C’ye kadar soğutulmuş bir vakum odasına yerleştirildi. Üzerlerine koruyucu bir anisole tabakası sürüldü ve elektron ışını ile mikro desenler oluşturuldu.

Isıtılıp tekrar canlandırılan tardigradların yüzde 40’ı işlemi sağ salim atlattı ve yeni mikro dövmeleriyle normal şekilde hareket etmeye devam etti. Üstelik, bu desenler gerilme, suya batırılma ve kurutma gibi koşullara rağmen vücutlarında kalmaya devam etti.

Araştırmacılar, buz litografisiyle canlı organizmalara zarar vermeden desen kazınabileceğini ilk kez başarıyla gösterdiklerini belirtti. Ancak tardigradların olağanüstü dayanıklılığı göz önünde bulundurulduğunda, diğer canlı türlerinin bu sürece aynı şekilde dayanamayabileceği de vurgulandı.

Bu yöntemin, özellikle yüksek stres direncine sahip ya da kriyoprezervasyon için uygun diğer organizmalarda da denenebileceği belirtiliyor. Bilim insanları, bu çalışmanın mikrobiyal algılama, biyomimetik cihazlar ve yaşayan mikrorobotlar gibi alanlarda yeni ufuklar açabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Çamurdan çıkan mucize! Elektrik üretiyor! Dünyayı sarsan gelişme

ABD’nin Oregon eyaleti kıyılarındaki çamur düzlüklerinde bulunan yeni bir bakteri türü, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Candidatus Electrothrix Yaqonensis olarak adlandırılan bu mikroorganizma, gövdesi boyunca elektrik iletebilme yeteneğiyle …

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir