Dış ticarette tuhaf denge: Artış var, getiri yok! Mahfi Eğilmez nedenini açıkladı

Mahfi Eğilmez: Dış Ticaret ve İhracatta Miktar Artışı Yaşanıyor

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini sık sık paylaşıyor. Son olarak dış ticaret konusuna odaklanan Eğilmez, ihracatta yaşanan miktar artışına dikkat çekti.

İhracatta Miktar Artışı ve Birim Fiyatlar

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında ihracatta miktar artışı yaşandığını ancak birim fiyatların sabit kaldığını vurguladı. Eğilmez, ihracat ve ithalat arasındaki fiyat farkına dikkat çekerek, ithalat birim fiyatlarının daha hızlı arttığını belirtti.

Eğilmez’e göre, ihraç edilen ürünler genellikle orta ve düşük teknolojiye sahip mallardan oluşuyor. Bu durumda, Türkiye’nin ihraç mallarına düşük fiyatlarla satış yapması ithal edilen malların karşısında daha güçlü durmasını sağlıyor.

Dış Ticaret Dengesi ve İthalatta Azalma

Eğilmez, son yıllarda dış ticaret dengesindeki açığın tekrar arttığını söyledi. Bunun nedeninin, büyümenin potansiyel seviyenin altında kalması ve ithalatın azalması olduğunu aktardı. Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin olumsuz çalıştığına değinen Eğilmez, önemli bir veriyi paylaştı.

2013-2025 dönemine odaklanan Eğilmez, ihracat miktarının yüzde 66,4 arttığını ancak birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini belirtti. Buna karşılık, ithalat miktarının yüzde 21,9 arttığı bu dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 oranında arttığını açıkladı.

Dış Ticaretteki Gelişmelerin Temel Nedenleri

Dr. Eğilmez, dış ticaretteki bu gelişmelerin temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin ihraç mallarının genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler olmasından kaynaklandığını açıkladı. İthal edilen ürünlerin ise daha yüksek teknoloji içeriğine sahip ve uluslararası markalar tarafından üretilen mallar olduğunu belirtti.

Eğilmez’e göre, Türkiye’nin dış ticaretteki dengesizliklerle başa çıkabilmesi için, daha yüksek katma değerli ürünler üretmesi ve ihraç etmesi gerekiyor.

Related Posts

Bakanlık duyurdu, tehlike büyüyor! Listeye 25 yeni ürün daha eklendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan markaları “guvenilirgida.tarimorman.gov.tr” internet adresi üzerinden açıklamaya devam ediyor. Sitede “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” ile “Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar …

Küresel piyasalarda geçici tarife indirimleri etkisi hissedilmeye başlandı!

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları kapsamında uygulamaya aldığı gümrük tarifelerine ilişkin gelişmeler piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor. ABD ile Çin’in karşılıklı tarifeleri 90 gün boyunca indirme konusunda anlaşma …

DEİK: Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ticaret hacmi 327 milyar dolara ulaştı

DEİK: Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ticaret hacmi 327 milyar dolara ulaştı

Kritik adım geldi! Çin’den Boeing kararı

Bloomberg, Pekin’deki yetkililerin bu hafta yerel taşıyıcılara ve devlet kurumlarına ABD’de üretilen uçakların teslimatlarının devam edebileceğini söylemeye başladığını belirtti. Nisan ayında Boeing’in Çin’deki teslimat merkezinde bulunan en az üç …

Kuru incir ihracatı yüzde 28’lik büyüme ile 292 milyon dolara yükseldi

Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan kuru incir ihracatı 2024/25 sezonunda yüzde 28’lik artışla 292 milyon dolara yükseldi.

Kamuda 2 bin 160 ‘tasarruf’suz işlem: Bakan Şimşek ‘tüm adımları atacağız’ dedi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuda devre alınan tasarruf tedbirleri kapsamında 145 kamu idaresinde 2 bin 160 aykırı işlem tespit etti. Bakan Mehmet Şimşek de “Mali disiplinin pekiştirilmesi için gerekli tüm adımları atacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir